TORT URODZINOWY Z ŻYWYMI KWIATAMI

To taki mały prezencik zamiast bukietu żywych kwiatów…

SKŁADNIKI NA CIASTO:
(na tortownicę 18-20 cm)

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia WINIARY
  1. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia
  4. Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj po łyżce cukier, na koniec dodaj żółtka.
  5. Do sztywnej piany dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
  6. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz w temperaturze 170 stopni 20 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem – powinien być suchy.
  7. Po ostudzeniu biszkopt przekrój na dwa lub trzy blaty.
  8. Złóż tort: na blacie rozłóż część kremu czekoladowo-wiśniowego, na to wyłóż część kremu z bitej śmietany. Czynności powtórz, wierzch i boki ozdób kremem śmietanowym.

SKŁADNIKI NA KREM WIŚNIOWO-CZEKOLADOWY:

  • 1/2 szklanki wiśni w alkoholu
  • 1/2 szklanki kremu czekoladowego
  • 3 łyżki wódki
  1. Wymieszaj wszystkie składniki.

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
  • opakowanie bitej śmietany WINIARY
  • 2 łyżki cukru pudru
  1. Kremówkę ubij na sztywno razem z proszkiem bitej śmietany. Dodatek proszku usztywni i utrwali na dłużej bitą śmietanę.
  2. Pod koniec dodaj cukier puder.

PRZYGOTOWANIE ŻYWYCH KWIATÓW:

Przede wszystkim – nie jest to trudne. Naprawdę byłam zaskoczona jak prosto przygotować tak piękne ozdoby. Ja na pierwszy ogień wzięłam róże oraz moje ukochane eustomy i to właśnie one wylądowały finalnie na torcie. Do przygotowania potrzebujemy białko jaja oraz drobny cukier, choć ten można pominąć.

  1. Skorupkę jajka sparz wrzątkiem.
  2. Oddziel białko od żółtka. Białko roztrzep, bez ubijania piany.
  3. Główki kwiatków poucinaj z około centymetrową łodyżką.
  4. Używając pędzelka każdego kwiatka posmaruj dokładnie białkiem. Nie zapomnij o łodyżkach, szczególnie o miejscu cięcia, zabezpieczy to przed wysychaniem.
  5. Delikatnie posyp drobnym cukrem, odłóż na matę lub papier.

Kwiaty można ułożyć na torcie od razu, ale można przygotować je dzień wcześniej. Świeżość zachowują do 2-3 dni. Moje po 48 godzinach wyglądają idealnie.

Tort urodzinowy z żywymi kwiatami

tort

Tort urodzinowy z żywymi kwiatami

tort

Tort urodzinowy z żywymi kwiatami3

 

LOGO WINIARY

Dodaj komentarz