PESTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Zapraszam Was dzisiaj na niesamowite pesto z suszonymi pomidorami i świeżym czosnkiem niedźwiedzim. Piszę te słowa zionąc czosnkiem na dwa kilometry. Przerobiłam kilogram z dwóch zakupionych, a powstrzymać się było trudno i palec co chwilę lądował w miseczce, aby wypróbować czy smak jest ok.

Takie pesto możecie wykorzystać jako pastę do chleba lub jako dodatek do makaronu czy ulubionych klusek. Jeśli jeszcze nie poznaliście dzikiego czosnku, koniecznie to musicie zmienić. Mamy sezon, ja zaopatrzyłam się w naprawdę sporą jego ilość, więc zerkajcie w najbliższych dniach – będą kolejne przepisy.

Tutaj przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego i liści młodej pokrzywy.

SKŁADNIKI:

  • słoiczek suszonych pomidorów razem z zalewą olejową
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka kaparów (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • wyciśnięty sok z cytryny do smaku
  1. Słonecznik zalej wrzątkiem i odstaw na 1-2 godziny. Odsącz na sicie.
  2. Czosnek dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Osusz.
  3. Do malaksera wrzuć słonecznik, zawartość słoiczka z pomidorami (razem z zalewą olejową) oraz kapary. Dodaj pokrojony na mniejsze kawałki czosnek niedźwiedzi i zmiksuj na pastę.
  4. Dopraw do smaku solą oraz wyciśniętym z cytryny sokiem.
  5. Gotowe pesto możesz przechowywać w lodówce do tygodnia, najlepiej zalane warstwą oliwy lub oleju.

Pesto z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim

Pesto z suszonymi pomidorami i świeżym czosnkiem niedźwiedzim

Pesto z suszonymi pomidorami i świeżym czosnkiem niedźwiedzim

Komentarze:

Dodaj komentarz