Takie kiełbaski w sosie porzeczkowo-musztardowym przygotowywałam do dwunastego numeru Magazynu Kocioł, do działu z przepisami porzeczkowymi. Przepis gdzieś zapodział się i dopiero teraz Wam go prezentuję.
Polecam z całego serca, bo naprawdę świetnie smakuje, a przy prostocie wykonania zasługuje zdecydowanie na wyróżnienie. Ważne, aby wykorzystać gatunkowo dobrą konfiturę, najlepiej domową.
SKŁADNIKI:
- 500 g cienkich kiełbasek
- 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
- 3 czubate łyżki musztardy francuskiej
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- Kiełbaski wyłóż na niewielką blaszkę lub do naczynia żaroodpornego.
- Wymieszaj konfiturę z musztardą i wyłóż na kiełbaski.
- Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika i piecz przez 20‒25 minut. Podaj gorące.
Wypróbowane choć przez długi czas miałem obawy co do tego bądź co bądź oryginalnego połączenia. Ale smakuje bardzo ciekawie, trochę bardziej kwaskowato od żurawiny.