PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I ORZECHÓW WŁOSKICH

Pasta z pieczonej papryki i orzechów

Pasta z pieczonej papryki z dodatkiem orzechów włoskich oraz doprawiona czosnkiem. Idealna do chleba, bagietki, ale świetnie się sprawdzi jako dip. Jedna z moich ulubionych past. Jeśli nie znacie tego połączenia – koniecznie spróbujcie. Pieczona papryka ma niesamowity smak, a podkręcenie go czosnkiem i orzechami jest po prostu pyszne.

Jeśli kochasz pasty do chleba – zobacz tutaj.

SKŁADNIKI:

  • 5 czerwonych papryk
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek plus ilość do skropienia papryki
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Papryki przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne. Ułóż na blaszkę i skrop oliwą. Oprósz solą.
  2. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
  3. Piecz do około 40 minut lub do czasu kiedy skórka zacznie się przypiekać (na czarno).
  4. Paprykę osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Gorącą przełóż do zamykanego pojemnika, słoja lub do woreczka. Odstaw do ostudzenia. Teraz bez problemu usuniesz przypieczone skórki.
  5. Czosnek rozetrzyj z solą.
  6. Do mis malaksera wrzuć orzechy, zmiksuj na proszek. Dodaj oliwę, roztarty czosnek i paprykę, ponownie zmiksuj.
  7. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Pasta z pieczonej papryki i orzechów

Pasta z pieczonej papryki i orzechów

Dodaj komentarz