JADALNE PREZENTY – OLIWA SMAKOWA

W dwudziestym drugim numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ znajdziecie przecudną sesję z jadalnymi prezentami. Odbyła się ona w moim domu a oprawą fotograficzną zajmował się Rafał Komorowski.

Jadalne prezenty przygotowały: Kasia z Gotuj z Kasią, Asia z Apetyt na Kuchnię, Dorota z Fly me to the spoon, no i oczywiście ja.  Koniecznie musicie zobaczyć wszystkie nasze propozycje, które są proste do przygotowania, a wyglądają obłędnie.

Dzisiaj pierwszy z przygotowanych przeze mnie jadalnych prezentów – oliwa smakowa. Oliwa dość szybko nabiera konkretnego smaku i aromatu, świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek lub po prostu, do maczania opieczonego pieczywa.

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki oliwy
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • skórka z jednej cytryny, najlepiej w jednym długim kawałku
  • 1 łyżka płatków chili

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oliwę przelej do rondla i podgrzej na wolnym ogniu.
  2. Do pierwszej butelki włóż gałązki rozmarynu.
  3. W butelce drugiej umieść tymianek oraz obrany czosnek.
  4. Do trzeciej butelki włóż skórkę z cytryny i płatki chili.
  5. Zalej gorącą oliwą i zamknij.
  6. Daj prezent od serca ukochanej osobie 🙂

Dodaj komentarz