KASZOTO Z KURKAMI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

Kaszotto z kurkami

Przepis na kaszotto z kurkami znajdziecie w 29. numerze Magazynu Kocioł w dziale z bohaterem numeru – owsem. Polecam lekturę tego jesiennego numeru, bo jest w nim co czytać i oglądać. Drugim bohaterem, jest królowa końcówki lata – kukurydza, a tematem dodatkowym, w którym miałam dość duży udział są smarowidła. Na dniach zaproszę Was na przepisy z moimi pastami, które przygotowałam do tej sesji specjalnej.

Jeśli spodobał się Ci się przepis na kaszotto, a nie przepadasz za kaszą owsianą, oczywiście możecie wykorzystać inną np. pęczak lub gryczaną.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kaszy owsianej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1-2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 250 g świeżych lub 300 g mrożonych kurek
  • 250-300 g pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • 100 g parmezanu + do podania
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurki oczyść pędzelkiem, większe grzyby pokrój.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie oprósz solą i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
  3. Do cebuli wsyp kaszę i smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Wlej połowę bulionu, zamieszaj i gotuj na małym ogniu. Po odparowaniu dodaj kurki, smaż chwilę, a po chwili wlej resztę bulionu.
  5. Dopraw do smaku i gotuj na małym ogniu do miękkości kaszy, od czasu do czasu podlewając wodą.
  6. Dodaj starty parmezan oraz przekrojone na pół pomidorki, delikatnie wymieszaj. Przed podaniem posyp parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Kaszotto z kurkami

Wszystkich fanów kasz zapraszam na moje propozycje ich wykorzystania.

Jesienny comford food

Zobacz także...

1 komentarz

Leave a Reply