Placek cebulowy towarzyszy naszej rodzinie od wielu, wielu lat. Wszyscy go kochamy bo jest pyszny. Nie znam osoby, która po spróbowaniu go nie zakochała się w naszym cebulaku.
Ten cebulak pełnoziarnisty na mące orkiszowej troszkę różniący się od oryginału (tutaj przepis) mój mąż uznał za najlepszego jakiego kiedykolwiek zrobiłam. Ciasto z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, farsz mocno doprawiony pieprzem kajeńskim i dodatek sera z niebieską pleśnią – idealny zestaw.
CIASTO:
- 1 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 10 dkg drożdży
- 2 szklanka ciepłej wody
- 3-4 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Drożdże i cukier rozpuścić. Dodać kilka łyżek mąki, wymieszać z wodą i odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać zaczyn i pozostałe składniki, dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
FARSZ:
- 1,5 kg cebuli
- ok. 1/3 szklanki oleju
- 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 żółtka
- mleko
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (można dać więcej lub mniej – wg smaku)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- 10 dkg roqueforta lub innego sera z niebieską pleśnią
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i oprószyć solą. Należy ją zeszklić i tylko delikatnie podsmażyć (trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, żeby się nie przypaliła). Smażącą się cebulę oprószyć mąką.
- Mieszając dolewać porcjami mleko, aż do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić, zestawić z ognia, dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę (taką dużą piekarnikową). Rozwałkować (najlepszy do tego jest taki mały wałeczek), zrobić spory rant.
- Na ciasto wyłożyć masę cebulową, posypać pokruszonym serem.
- Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piec około 40 minut.
