DIABELSKA MAKRELA

Kolejna propozycja na szybki obiad z moją ulubioną rybą – makrela z grilla na ostro.

Świeża makrela jest u nas mało znanym składnikiem. Niestety rzadko można znaleźć ją w sklepach – nie wiem gdzie poza Makro można kupić świeżą makrelę. Trudno jest zrozumieć ten stan rzeczy. Ryba jest przepyszna, mało skomplikowana w przygotowaniu (nie ma łusek) i naprawdę tania. My przetestowaliśmy przygotowanie jej na wiele sposobów. Jest rewelacyjna zarówno smażona, pieczona, duszona jak i gotowana na parze.

Dzisiaj makrela pieczona na ostro. Wzorowałam się na przepisie z tej strony.

SKŁADNIKI:

  • 4 makrele
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki soli
  •  łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  1. Makrele oczyścić, odciąć głowy i ogony. Na każdej zrobić nacięcia.
  2. Składniki marynaty wymieszać, nasmarować rybę zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Nie należy zapomnieć o nacięciach. Odstawić na pół godziny.
  3. Piec w piekarniku (funkcja grill) w temperaturze 230 stopni C po ok. 7 minut na każdą stronę.
  4. Podać z dowolną surówką i np. ryżem lub ziemniakami.
Makrela z grilla
Makrela z grilla

Zobacz także...

5 komentarzy

Zostaw komentarz