Przepis na domowy ajerkoniak na piwie mój teść dawno temu otrzymał od swojego znajomego. Pamiętam jak pierwszy raz uczestniczyłam w przygotowaniu tego domowego ajerkoniaku – piwo, żółtka…? Jednak przepis jest znakomity. Niezbyt gęsty i dużo lżejszy niż taki ajerkoniak na mleku.
Przypomniałam sobie o nim robiąc pavlovą dla mojej siostry – sporo żółtek, które trzeba jakoś zagospodarować – ajerkoniak wydał mi się idealnym dodatkiem do jednego z najpiękniejszych deserów.
Zobacz też inne moje przepisy na napoje z procentami.
SKŁADNIKI DOMOWY AJERKONIAK:
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru (ja dałam trzcinowy)
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1 szklanka spirytusu lub czystej wódki
PRZYGOTOWANIE:
- Żółtka z cukrem ubić na parze na puszysty krem. Jeśli podczas ucierania masa zbyt mocno zacznie gęstnieć można dodawać po łyżce piwa.
- Miskę z kremem ściągamy z nad pary. Cały czas ucierając dodajemy po trochę piwa.
- Na koniec oczywiście cały czas przy włączonym mikserze wlewamy cieniutką strużką spirytus (wódkę). Na tym etapie nie należy się spieszyć – zbyt szybkie wlanie alkoholu może spowodować zważenie się płynu.
- Gotowy płyn przelać do butelki, zamknąć i odstawić do lodówki do schłodzenia.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
8 komentarzy
Ajerkoniak na piwie…? A to ciekawostka 🙂 Zapisuję do wypróbowania 🙂
dobry jest tylko że się szybko psuje
na piwie? czuję się zaciekawiona i podekscytowana! zapisany! :]
pozdrawiam.
nie dobre
szybko się psuje
jak przechowywacć rzeby się nie zepsuło
u nas nie ma co przechowywać – całość została spożytkowana w dwa dni…
za słabe żeby wypić w dwa dni