Ta sałatka z batatem wzorowana jest na przepysznym daniu, które miałam okazję poznać dzięki MrChef. To jedna z najfajniejszych sałatek ostatniego roku i robiliśmy ją już wielokrotnie. Koniecznie musicie spróbować. Moja wersja jest z inną kaszą – w oryginale był pęczak, zamiast szpinaku tym razem wykorzystałam rukolę.
SKŁADNIKI:
- 2 większe lub 3 mniejsze bataty
- 1 szklanka kaszy bulgur (grubej)
- 200 g sera bałkańskiego
- 2 garście rukoli
- 4 łyżki oleju
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 limonka
- 1 szalotka
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Bataty obierz. Pokrój w kostkę wielkości 7-10 mm. Bataty wyłóż na blaszkę do pieczenia, oprósz solą i skrop olejem. Do batatów dodaj gałązki tymianku.
- Wstaw do rozgrzanego do 220 stopni C piekarnika. Piecz 15-20 minut w zależności od wielkości kostki, na jaką pokroiłaś bataty. Odstaw do ostudzenia.
- Kaszę ugotuj w jak najmniejszej ilości osolonej wody. Kasza powinna być al dente. Odstaw do przestudzenia.
- Przygotuj dressing. Czosnek i szalotkę obierz i posiekaj bardzo drobno. Oprósz solą i lekko ugnieć ręką. Zetrzyj skórkę z limonki, dodaj sok z połowy limonki, musztardę, miód oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie dodaj więcej soku z limonki.
- Do miski dodaj kaszę, bataty i rukolę. Wlej dressing. Na wierzch pokrusz ser.
3 komentarze
aj, tęsknię za bulgurem… 🙂 ale musi być pysznie 🙂
Taka sałatkę warto zrobić u siebie w domu! Naprawdę bardzo smaczna! Pozdrawiamy Serdecznie – DaPietro
świetny prosty do przygotowania przepis i przede wszystkim pysznie