Ten przepis na ciasteczka kalafiorowe był przygotowany na specjalną sesję do Magazynu KOCIOŁ. W 20 numerze możecie znaleźć cudną sesję z przepisami na podróż. Koniecznie wpadnijcie pooglądać przepisy oraz przepiękne zdjęcia autorstwa Rafała Komorowskiego. Piękny plener, cudowni modele i niesamowite światło letniego popołudnia.
U mnie dwie zajawki zdjęciowe, więcej zobaczycie w Magazynie.
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA KALAFIOROWE:
- 1 kalafior, podzielony na różyczki
- 250 g sera żółtego
- 4 jajka
- 3-4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Kalafiora bardzo drobno posiekaj, poszatkuj lub zmiel w maszynce na dużych oczkach.
- Podgrzej na największej mocy w kuchence mikrofalowej. Ostudź i odciśnij nadmiar wody.
- Dodaj 200 g sera żółtego, jajka oraz mąkę i dopraw solą oraz pieprzem.
- Formuj, najlepiej łyżką do lodów, równe porcje i rozkładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Lekko dociśnij tworząc koła.
- Wierzch posyp odrobiną sera.
- Piecz w temperaturze 200°C przez 15–20 minut.
