To od zawsze była moja ulubiona zupa. Choć w dzieciństwie nie przepadałam za zupami, to krupnik jadłam zawsze chętnie. W moim rodzinnym domu był tradycyjny, […]
PASTA Z PIECZONEJ MARCHEWKI I NERKOWCÓW
Pasta z pieczonej marchewki na świętowanie kolejnego tygodnia bez mięsa 🙂 Nie tak całkowicie zostaliśmy wegetarianami, bo od czasu do czasu zdarza nam się coś […]
ZUPA SZCZAWIOWA Z LANYMI KLUSKAMI
Zapraszam na kolejny z przepisów w ramach opowieści przesiedleńczych i kuchni dolnośląskiej przygotowywanych dla Magazynu Kocioł. Zupa szczawiowa z lanymi kluskami była przygotowywana przez babcię […]
TORCIK JAŚMINOWY BEZ CUKRU
Przepis na torcik jaśminowy to mój wkład do działu przepisów z jednym z bohaterów 26 numeru Magazynu Kocioł, jakim była herbata. Lekki czekoladowy spód na bazie […]
PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z PŁUCEK
Takie pierogi z płucek przygotowałam do wspólnej kotłowej sesji do 26 numeru Magazynu Kocioł. Już wcześniej dodałam pierwszą swoją propozycję w postaci pierogów z soczewicą, tym […]
WEGAŃSKA PANNA COTTA Z MALINAMI
Wegańska panna cotta, która została przygotowana dla Magazynu Kocioł w ramach przedstawiania wrocławskiej firmy Mleczni Bracia. To producent świetnych roślinnych napojów oraz innych wegańskich dań. […]
WEGAŃSKIE PIEROGI Z PIECZARKAMI I SOCZEWICĄ
Zapraszam na pierogi z pieczarkami i soczewicą, które przygotowałam do ostatniego, 26 numeru Magazynu Kocioł. Znajdziecie tam aż dziewięć pysznych propozycji pierogowych, które z ekipą […]
PROSTA PIETRUSZKOWA SALSA VERDE
Salsa verde to ziołowy dip, który nie ma jednej receptury. W rożnych miejscach przygotowuje się ją z różnymi składnikami, w różnych proporcjach. Ten przepis przygotowałam […]
PASZTET SOCZEWICOWY Z GRZYBAMI LEŚNYMI
Prosty bezmięsny pasztet soczewicowy z leśnymi grzybami. Idealna propozycja na kolację wigilijną a dla osób nie jedzących mięsa danie na święta. Ja wykorzystałam własnoręcznie zbierane […]
SMAŻONE KAPELUSZE SUSZONYCH GRZYBÓW
Smażone kapelusze grzybów nie były nigdy w naszym rodzinnym, wigilijnym menu. Przepis poznałam podczas poszukiwań przepisów dolnośląskich i bardzo mnie zaciekawił. To kresowe danie było […]
KULEBIAK Z KASZĄ, KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI
Kolejny z przepisów z ostatniego numeru Magazynu Kocioł. Tym razem, przepis na czasie – pochodzący z kresów, kulebiak z kaszą gryczaną, kapustą i ziemniakami. Kulebiak […]