TARTA Z GRUSZKĄ I GORGONZOLĄ

Na obiad mieliśmy odgrzewany krupnik, więc postanowiłam podczas kolacji połechtać kubki smakowe dzieciaków (i swoje też). Dzieciaki przeziębione – więc im szczególnie się należało.

Koło tart i temu podobnych potraw, chodziłam dotychczas z daleka – jakoś nigdy nie mogłam się do tego zabrać. “Namówiła” mnie do tego siostra i szwagier – ich quiche, które dane mi było spróbować były powalające.

Tarta (tarte) – rodzaj wypieku, składającego się ze spodu (ciasto kruche lub francuskie) oraz nadzienia, upieczonego w specjalnej formie do pieczenia tart – okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach.

Quiche to odmiana tarty,  jest on podawany z nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną.

Moja pierwsza tarta z gorgonzolą, gruszkami i szynką. Voilà!

SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 dkg gorgonzoli
  • 3 gruszki
  • 10 dkg szynki (opcjonalnie)
  • pieprz kolorowy
  • sól (opcjonalnie)
  1. Gruszki obieramy. Ser i gruszki kroimy w sporą kostkę. Szynkę kroimy w długie paseczki.
  2. Formę do tarty wykładamy (z rantem) ciastem francuskim, na cieście układamy paski szynki (tak żeby częściowo były ułożone na rancie).
  3. Na ciasto wykładamy gruszki i ser, posypujemy odrobiną świeżo mielonego pieprzu i delikatnie solimy.
  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni 30-40 minut.Lampka czerwonego wina do tego – czy można chcieć czegoś więcej…

Dodaj komentarz