WĄTRÓBKA DROBIOWA Z JABŁKAMI

W moim domu podawało się podroby na różny sposób. Ten jednak wypróbowałam kiedy sama byłam już mamą. Moje dzieci uwielbiają wątróbkę przygotowaną w ten sposób. Przełamanie charakterystycznego smaku wątróbki, słodko-kwaśnymi jabłkami, to jest to…

Można podać ją z ziemniakami, bagietką lub dowolną surówką. W tej wersji zostało podane z lanymi kluskami Henglein.
Bardzo lubię produkty tej firmy, knedlik czeski czy kluski na parze to zawsze jakaś alternatywa gdy nie bardzo się chce coś gotować albo po prostu nie ma czasu. Lane kluski kupiłam pierwszy raz.
To świetny gotowiec, bardzo mi smakował. Według przepisu można kluseczki dodać do zupy lub podgrzać na różne sposoby – ja podsmażyłam je na masełku.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg wątróbki z kurczaka
  • 3 duże jabłka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól, pieprz
  1. Wątróbkę dokładnie opłukać i oczyścić z żyłek i tłuszczu, osączyć na sicie.
  2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na szesnastki.
  3. Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić wątróbki i obsmażyć je – na początku na dużym ogniu (do momentu kiedy odparuje woda), potem na mniejszym. Posolić i dodać jabłka, smażyć około 5-7 minut delikatnie mieszając.
  4. Oprószyć mąką, wymieszać i podlać wodą, tak aby zrobił się sos.
  5. Dusić jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając, ewentualnie uzupełniając wodę.

Komentarze:

  1. Klaudia pisze:

    Zrobiłam dzisiaj. Dobre, jabłuszk są pyszne.

    1. Laura pisze:

      cieszę się bardzo

Dodaj komentarz