TORT NALEŚNIKOWY ZE SZPINAKIEM

Naleśniki w troszkę innej formie – tort naleśnikowy przekładany farszem ze szpinaku i białego wędzonego sera, który uwielbiam.

SKŁADNIKI:

  • 60 dkg mrożonego szpinaku
  • 40 dkg białego, wędzonego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 8-10 gotowych naleśników
  • 1-1 1/5 szklanki śmietany
  • 10 dkg żółtego sera
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania formy
  1. Rozgrzać olej z masłem. Dodać szpinak i dusić aż odparuje woda. Dodać roztarty z solą czosnek  i chwilę smażyć na wolnym ogniu. Odstawić do wystudzenia.
  2. Do szpinaku dodać pokruszony biały ser. Doprawić do smaku.
  3. Formę (u mnie tortownica) wysmarować masłem. Na dnie ułożyć pierwszego naleśnika, na nim rozłożyć część farszu, potem kolejny naleśnik. Na wierzchu powinien  być położony naleśnik.
  4. Ser żółty zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wyłożyć na wierzch tortu, rozsmarować.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.

Komentarze:

  1. Maggie pisze:

    Duzo szpinaku i duzo czosnku? To musi byc pyszne!

  2. Rocksanka pisze:

    mmmm…naleśniki, szpinak i ser… wszystko, co kocham w jednym. 🙂

    tylko…skąd wziąć biały, wędzony ser? Zachodzę w głowę, ale chyba nigdy takiego nie widziałam. ;OO hmmm…

  3. Anonimowy pisze:

    pyszne polecam

Dodaj komentarz