CANNELLONI Z MIELONYM MIĘSEM BEZ BESZAMELU…

Cannelloni z mielonym mięsem bez beszamelu, czyli mniej kalorycznie.

Z przemyconą sporą ilością warzyw, czyli zdrowiej.

Jednak smacznie i aromatycznie…

SKŁADNIKI:

  • 80 dkg mięsa mielonego (u mnie wołowina)
  • 1 duża cebula
  • połowa selera naciowego razem z liśćmi
  • 2 duże marchewki
  • 5 ząbków czosnku (można mniej jeśli ktoś nie przepada)
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego-passaty (z kartonika lub z butelki)
  • sól, pieprz, zioła (oregano, bazylia lub prowansalskie)
  • opakowanie (250 g) makaronu cannelloni
  • 2/3 szklanki utartego sera (u mnie mieszanka parmezanu i cheddara)
  • 2 łyżki oliwy
  1. Mięso podsmażyć na wolnym ogniu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć solą i smażyć do momentu aż cebulka zrobi się złota.
  2. W kubku miksującym utrzeć obraną marchewkę, czosnek, seler naciowy i przecier pomidorowy.
  3. Do podsmażonego mięsa dodać utarte warzywa doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut na dość dużym ogniu cały czas mieszając. Potem zmniejszyć ogień i dusić około pół godziny, co jakiś czas mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Pod koniec masa powinna być dość gęsta.
  4. Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą.
  5. Rury cannelloni napełnić masą mięsną i układać w naczyniu.
  6. Do mięsa, które zostanie dodać trochę wody i wymieszać. Sosem polać ułożony makaron, wierzch posypać startym serem.
  7. Piec pod przykryciem w temperaturze 190 stopni 35-45 minut.


Do stylizacji wykorzystałam obrus ceratowy CAB Big Flower Ocean.Więcej niesamowitych wzorów znajdziecie w sklepie internetowym Agi i Oli:

zapraszam też na stronę facebookową Kolorowego Kufra.

Komentarze:

  1. Maggie pisze:

    Mniej kaloryczne, ale na pewno tez pyszne!

  2. Camena pisze:

    Swojego czasu robiłam lekką podróbkę beszamelu: grzałam mleko z dodatkiem mąki kukurydzianej energicznie mieszając, bez masła, aż powstawała gęsta masa a'la beszamel. Dawało radę!

Dodaj komentarz