MAKARON Z KREWETKAMI I KREMEM ZE SZPARAGÓW

To nie mogło nie smakować. Makaron – zawsze i z czymkolwiek. Krewetki – każde i w każdej ilości. Szparagi – choć odkryte dopiero w tym roku, to obdarzone przeze mnie wielką miłością.

Ten zestaw zawiera wszystko co lubię, powiem inaczej – po prostu kocham.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg gotowanych krewetek w pancerzach
  • 1/2 kg białych szparagów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 50 dkg ulubionego makaronu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania (opcjonalnie)
  1. Krewetki obrać z pancerzy.
  2. Szparagi obrać i obgotować w małej ilości lekko osolonej wodzie.
  3. Szparagi zmiksować blenderem dodając kremówkę.
  4. Pozostałe warzywa oczyścić i drobno pokroić.
  5. Na dużej patelni rozgrzać masło i oliwę. Dodać cebulę, czosnek, selera i papryczki chilli. Oprószyć solą i smażyć na wolnym ogniu. Nie należy ich rumienić, warzywa powinny się zeszklić.
  6. Do warzyw dodać krem ze szparagów, doprawić solą i pieprzem i gotować aż sos się ładnie zredukuje.
  7. W tym czasie ugotować makaron*.
  8. Do sosu dodać obrane krewetki. Powinny się tylko zagrzać, dłuższe ich gotowanie jest zbędne (są już obgotowane) i nie bardzo korzystne (zrobią się gumowate).
  9. Do sosu dodać gorący, świeżo odcedzony makaron.Całość wymieszać i najlepiej od razu podawać.

* Warto zostawić trochę wody z gotowania makaronu – ona idealnie się nadaje do ewentualnego rozrzedzenia sosu.

MAKARON Z KREWETKAMI I KREMEM ZE SZPARAGÓW

 

Dodaj komentarz