PLACUSZKI Z CUKINII Z SOSEM CZOSNKOWYM I WARSZTATY FOTOGRAFICZNE ALMETTE

Placuszki z cukinii

W ostatnią sobotę Cafe Babilon wyjechał do Warszawy na warsztaty fotograficzne, które były wyróżnieniem w konkursie Almette – jako danie konkursowe przedstawiłam wtedy pierożki puszyście nadziane. Warsztaty odbyły się w SmArt Studio na Hożej i poprowadzili je Beata i Lubomir Lipov z Lawendowego Domu.

Konkurs oraz same warsztaty organizowała agencja PR Synertime w osobach Marcina Firmantego i Anity Śliwki.

Kiedy dość mocno spóźniona pojawiłam się na Hożej większość z osób była na etapie zastanawiania się jak przygotowane danie zaprezentować do sesji zdjęciowej. Ja musiałam nadgonić zaległości – z tego co pozostało w spiżarni wymyślić danie, przygotować je, no i ułożyć je na talerzu do zdjęcia. Dzięki pomocy Anity i Marcina udało mi się nadgonić zaległości i w miarę szybko przygotowałam placuszki z cukinii oraz aromatyczny sos.

Placki z cukinii z sosem czosnkowym

Z pomocą Anity i Beaty dobrałam naczynia do podania moich dań i wtedy można było zabrać się za fotografowanie. Mnóstwo cudownych podpowiedzi od Beaty i Lubomira co do stylizacji, sposobu wybierania oświetlenia i wykorzystania prostych trików.  Popodglądałam jak inne dziewczyny gotowały i fociły. Powiększałam swoją wiedzę podsłuchując podpowiedzi prowadzących gdzie się da.

Po zakończeniu zdjęć mogliśmy zasiąść do stołu i zabrać się za zjadanie tego wszystkiego co udało nam się przygotować.  Potem wspólne ocenianie zdjęć, ujęć, wybranej stylizacji oraz złapanego światła. To były naprawdę cudowne chwile.

PLACUSZKI CUKINIOWE Z SOSEM CZOSNKOWYM

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:

  • 2 zielone cukinie
  • 2 żółte cukinie
  • 4 czubate łyżka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 4 jajka
  • sól smaku
  • olej do smażenia
  1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić, przełożyć na sito i odstawić.
  2. Po kilku minutach dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Do białka dodać mąkę, żółtka oraz startą cukinię i delikatnie wymieszać. Doprawić solą.
  5. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  6. Wykładać na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • opakowanie sera typu feta
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
  1. Ser pokruszyć, dodać roztarty czosnek, posiekaną miętę oraz jogurt i dokładnie wymieszać.

Komentarze:

  1. Kamciss pisze:

    Z pewnością powtórzę te placuszki, ponieważ były przepyszne! I ten sosik! 🙂
    Pozdrawiam i mam nadzieję do miłego zobaczenia 🙂

Dodaj komentarz