MAKARON PODSMAŻANY Z JAJKIEM

Makaron podsmażany z jajkiem

Makaron podsmażany z jajkiem – znacie to danie? U mnie w domu rodzinnym najczęściej bywał to po prostu odsmażony, pozostały po obiedzie makaron z dodatkiem jajka. Jako dziecko uwielbiałam to, a danie na stałe zagościło również w moim nowym domu, kiedy zostałam żoną i mamą. Najlepiej smakuje taki przygotowany z domowego makaronu, choć dla fanów dań kluskowych każdy będzie dobry.

Nieraz potrzebny jest taki lekki przegląd lodówkowych resztek gdzie pod rękę oprócz makaronu z wczorajszego obiadu wpadnie kawałek kiełbasy, resztka podeschniętego żółtego sera…

SKŁADNIKI NA MAKARON PODSMAŻANY Z JAJKIEM:

  • makaron
  • kiełbasa lub inna dowolna wędlina
  • resztka sera żółtego
  • jajka (dowolna ilość, w zależności od ilości osób)
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni podsmaż kiełbasę, a jeśli wykorzystujesz mało tłustą wędlinę dodaj odrobinę oleju lub opcjonalnie innego tłuszczu..
  2. Dodaj makaron, smaż przez chwilę na małym ogniu.
  3. Wsyp starty lub drobno pokrojony ser żółty, wymieszaj.
  4. Gdy ser się rozpuści wybij na patelnię dowolną liczbę jajek.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Komentarze:

  1. Kamilla Mn pisze:

    Bardzo ciekawe wykonanie tego makaronu i dodatki też są niezłe 😉
    Zapraszam do mnie

  2. Zofiana pisze:

    Zaostrzyłaś mi apetyt! 🙂

  3. Gene pisze:

    Podobnie robię.Pycha!

Dodaj komentarz