PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Pierogi z suszonymi śliwkami

W moim domu na wigilię przygotowywało się jedne, jedyne pierogi. Były to pierogi z kapustą i grzybami. Oczywiście obok zawsze były uszka do barszczu, ale innych pierogów nikt na stół nie stawiał. Nie było ruskich, bo dla dzieci… Od kiedy pamiętam zawsze jedliśmy grzyby i zawsze one nam smakowały.

Ten przepis to takie szukanie smaków. To sprawdzanie tego co inni gotują. Suszone owoce, miód, pierogi… Wszystkie te słowa kojarzą się z wigilią. Pierogi z suszonymi, a często wędzonymi, śliwkami są tradycyjnym wigilijnym daniem w wielu domach, zwłaszcza w południowo-wschodniej Polsce.

W Małopolsce…

przygotowywane są z wykorzystaniem produktu ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne, którym jest suska sechlońska. Jest to podsuszona i podwędzona gorącym dymem śliwka (może być z lub bez pestki) w specjalnie do tego zbudowanych i charakterystycznych dla regionu suszarniach. Do suszenia wykorzystywane są tradycyjne odmiany śliwy domowej tzw. Węgierki, które łatwo poddają się wędzeniu. Węgierki charakteryzują się dużą zawartością cukru oraz małą ilością wody. Finalny produkt ma elastyczny, mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórkę w kolorze od ciemnogranatowego do czarnego. Jest lekko słodki, ma delikatny posmak dymu oraz aromat wędzenia.

Suski z Sechny

Tradycja suszenia śliwek w okolicach Sechny sięga dawnych czasów. W dokumentach z XVIII wieku podana jest informacja o sadzie z 310 śliwami. Jedzono je nie tylko jako świeże owoce tuż po zbiorach – były kiszone, suszone oraz przerabiane na powidła.

Według legendy, na pomysł suszenia śliwek wpadł miejscowy proboszcz, który wymyślił nietypową formę zadośćuczynienia za grzechy. Kazał swoim parafianom sadzić drzewka owocowe, z których najlepiej rosły właśnie śliwy. Pomysł miejscowym bardzo się podobał i wierni chętnie sadzili drzewka. Problem pojawił się po zbiorach – dojrzałe owoce były pędzone i produkcja śliwowicy nie bardzo spodobała się księdzu. Aby ukrócić pijaństwo we wsi, padła dyspozycja, nakazująca suszenie śliwek dymem, tak przerobionych owoców nie można było wykorzystać do produkcji alkoholu.

Obecnie w okolicach Sechny znajduje się 677 działających suszarni a śliwki stanowią 23% wszystkich rosnących tu drzew owocowych. Od 2001 r. w miejscowości Dobrociesz organizowane jest Święto Suszonej Śliwki, podczas którego można spróbować między innymi najważniejszego przysmaku lokalnej kuchni, czyli wigilijnych pierogów z suską.

Informacje pochodzą ze strony trzyznakismaku.pl.

W mojej wersji “okraszone” prażonymi w maśle i miodzie płatkami migdałów… Polecam – domownikom bardzo smakowało.

FARSZ:

  • 250 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szklanka wody
  1. Śliwki przełóż do rondelka, zalej wodą i dodaj miód. Gotuj na wolnym ogniu do zredukowania nadmiaru wody. Rozetrzyj widelcem owoce, pozostaw do ostudzenia.

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 170 ml gorącej wody
  1. Wyrób gładkie ciasto pierogowe.
  2. Porcję ciasta rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy, wycinaj kółka i nakładaj farsz. Składaj na pół i dokładnie sklej brzegi. Możesz ozdobić falbanką.
  3. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyciągaj łyżką cedzakową chwilę po wypłynięciu.

DO PODANIA:

  • 3 łyżki masła klarowanego (ewentualnie zwykłego)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 łyżek migdałów w płatkach
  1. Na małej patelni rozpuść masło z miodem. Wsyp płatki i delikatnie je zrumień.
  2. Pierogi podaj na ciepło, polane masłem z migdałami.
Pierogi z suszonymi śliwkami

Pierogi z suszonymi śliwkami

Dodaj komentarz