GOŁĄBKI W KISZONEJ KAPUŚCIE WEDŁUG MAKŁOWICZA

Gołąbki w kiszonej kapuście

Przepis na gołąbki w kiszonej kapuście już u mnie jest. Koniecznie zobaczcie na jedno z najlepszych dań z mojego rodzinnego domu – na gołąbki z ziemniaczanym farszem. Farsz jest z surowych ziemniaków, pieczony w liściach kiszonej kapusty, a podawany z gulaszem mięsnym, mięsno-grzybowym lub też grzybowym.

Tym razem to bardziej tradycyjny farsz, ale wykorzystywana kapusta, to kapusta kiszona. Jeśli nie znacie, koniecznie wypróbujcie. Przepis wzorowany przepisem Roberta Makłowicza na sarmę, czyli właśnie gołąbki w liściach kiszonej kapusty. Oryginał znajdziecie tutaj.

SKŁADNIKI NA GOŁĄBKI W KISZONEJ KAPUŚCIE:

  • 1 duża główka kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 350 g ryżu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

opcjonalnie kilka kawałków wędzonego mięsa, na przykład wędzonych żeberek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Obgotuj liście kapusty, tak aby je nieco zmiękczyć. Ostudź poodcinaj twarde nasady liści.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w kostkę.
  3. Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  4. Ryż ugotuj al dente.
  5. W misce wymieszaj ryż, boczek z cebulą oraz mięso. Dodaj paprykę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Farsz zawijaj w liście. Pozostałymi liśćmi wyłóż dno naczynia. Ułóż ciasno gołąbki.
  7. Jeśli dodajesz wędzone mięso, ułóż kawałki pomiędzy gołąbkami. Na wierzch ułóż resztki liści.
  8. Zalej gołąbki wodą i wstaw do piekarnika. Piecz około 3 godziny w temperaturze 180 stopni C. Co jakiś czas wstrząśnij naczyniem

Gołąbki w kiszonej kapuście

Dodaj komentarz