MŁODE ZIEMNIAKI Z TWAROGIEM I SZPARAGAMI

Młode ziemniaki z twarogiem i szparagami

Takie cudowne młode ziemniaki z twarogiem i szparagami oraz wędzonym halibutem i nowalijkami w postaci rzodkiewek, szczypiorku oraz koperku przygotowywał szef Tobiasz w MrChef. To było jedno z pyszniejszych dań w tym projekcie.

Szparagi jeszcze są, młode ziemniaki już są, poszukajcie więc wędzonego halibuta i wypróbujcie…

SKŁADNIKI NA MŁODE ZIEMNIAKI Z TWAROGIEM, SZPARAGAMI I HALIBUTEM:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 500 g zielonych szparagów
  • 500 g białego twarogu
  • 250 g wędzonego halibuta lub innej dość tłustej wędzonej ryby
  • po 1/2 pęczka szczypiorku, koperku oraz rzodkiewek (możesz wykorzystać po całym pęczku)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 3-4 łyżki masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki oskrob. Przygotuj szparagi – odetnij końcówki i obierz dolną część.
  2. Zagotuj wodę w sporym garnku, posól ją, wrzuć szparagi i gotuj około 2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową. Ostudź.
  3. W tej samej wodzie ugotuj ziemniaki.
  4. W tym czasie opłucz koperek, szczypiorek oraz rzodkiewkę. Osusz.
  5. Koperek i szczypiorek drobno pokrój. Rzodkiewki pokrój w ósemki. Odstaw.
  6. Ser rozgnieć widelcem, dodaj jogurt lub śmietanę. Dodaj połowę szczypiorku z koperkiem. Dopraw solą.
  7. Usuń z halibuta ości oraz skórę, poszarp na mniejsze kawałki.
  8. Szparagi pokrój na ukośne około 2 centymetrowe kawałki.
  9. Pod koniec gotowania ziemniaków rozgrzej na patelni masło, dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz szparagi. Oprósz solą i smaż kilka minut na wolnym ogniu.
  10. Ziemniaki odcedź, pokrój je na ćwiartki. Wyłóż je na duży półmisek. Obok wyłóż twarożek, dodaj szparagi, pokrojone rzodkiewki oraz halibuta.
  11. Posyp resztą szczypiorku i koperku. Podaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Młode ziemniaki z twarogiem i szparagami

Młode ziemniaki z twarogiem i szparagami

Dodaj komentarz