MEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z NACHOSAMI

Meksykańska sałatka z nachosami

Do tego przepisu podchodziłam już wiele razy. Jedno z najpopularniejszych imprezowych dań z bloga koleżanki Martyny (Smakiem Pisany) kusiło bardzo. Meksykańska sałatka w tej formie, na liście dań do zrobienia zapisana była od kilku lat. Jednak finalnie nigdy nie zagościła w naszym domu… do wczoraj. I muszę powiedzieć, że zdobyła moje serce. Fajna, lekka – idealna na spotkanie w większym gronie, bo wychodzi jej naprawdę sporo.

Meksykańska sałatka to sałatka warstwowa, którą naprawdę robi się bardzo szybko, Jest efektowna jeśli chodzi o wygląd i świetnie smakuje. Moja wersja różni się nieco od oryginału, wprowadziłam lżejsze mięso w postaci filetu z indyka, odpuściłam pieczarki, wymieniłam czerwoną na czarną fasolę i zmodyfikowałam sos – myślę, że dodatek limonki nadał fajnej ożywczości do dania.

Szukasz dania na imprezę lub spotkanie – zobacz inne propozycje.

SKŁADNIKI – MEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z NACHOSAMI

  • 500 g mielonego mięsa z fileta indyka

  • 250 g sera żółtego

  • 400 g kolorowych pomidorków koktajlowych (mogą też być zwykłe pomidory pokrojone w kostkę)

  • główka sałaty lodowej

  • 1 puszka czarnej fasoli

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 3 łyżki oleju

  • sól, pieprz, słodka papryka, mieszanka do chili con carne

  • 1 opakowanie nachosów

  • SKŁADNIKI NA SOS:
  • 2/3 szklanki majonezu

  • 3 łyżki jogurtu greckiego

  • 3 czubate łyżki ketchupu

  • otarta skórka z 1 limonki

  • sok z połowy limonki

  • sól, mielona ostra papryka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotuj sos – wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i papryką. Sos odstaw do lodówki.
  2. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Cebulę oprósz solą i zeszklij na rozgrzanym oleju. Połącz z czosnkiem i smaż jeszcze chwilę.
  3. Dodaj mięso i smaż do zrumienienia, a po chwili koncentrat pomidorowy. Dopraw przyprawami. Duś chwilę do połączenia smaków i następnie odstaw do przestudzenia.
  4. Układaj warstwami w dużej misce:
    pokrojona sałata lodowa
    pomidorki pokrojone na połówki
    podsmażone mięso
    kukurydza odsączona z zalewy
    fasola odsączona z zalewy
    to zalewamy sosem i wierzch posypujemy startym żółtym serem.
  5. Tuż przed podaniem dekorujemy brzegi sałatki całymi nachosami a wierzch posypujemy zgniecionymi w dowolnej ilości.

Sałatki objętościowo jest naprawdę sporo – jeśli nie dysponujesz dużą misą – rozłóż ją na dwie lub trzy mniejsze porcje. Nachosami wykończ tuż przed podaniem – jeśli poleżą dłużej, zmiękną i nie będą tak fajnie chrupkie.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz