POSTNE ŚLEDZIE Z CEBULĄ W OLEJU

Tradycyjne postne śledzie

Tradycyjne postne śledzie – śledzie z cebulą podane ze śmietaną z obowiązkowym dodatkiem w postaci ziemniaków w mundurkach. Tak podane śledzie w moim rodzinnym domu jadaliśmy na piątkowe obiady – w piątki posiłki zawsze były bezmięsne. Śledzie były na drugie danie, a na pierwsze była moja ukochana w dzieciństwie, zupa owocowa – miała ona postać kompotu z makaronem. Zupę robię rzadko, ale śledzie, które bardzo lubimy, w takiej postaci dość często goszczą na naszym stole – obowiązkowo jako obiad w dni, kiedy obowiązuje ścisły post.

SKŁADNIKI NA POSTNE ŚLEDZIE Z CEBULĄ:

  • 50 dkg matiasów
  • 3 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 1 kg ziemniaków
  • kubeczek śmietany

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śledzie opłukać, jeśli są bardzo słone namoczyć w wodzie.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub talarki.
  3. W szklanym naczyniu układać warstwami śledzie i cebulę.
  4. Całość zalać olejem i odstawić do lodówki na noc lub dłużej.
  5. Ziemniaki dokładnie umyć i  ugotować w mundurkach. Podawać gorące.
  6. Śmietaną można polać ziemniaki lub śledzie lub to i to.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz