Przepis znalazłam na tutaj. Sałatka meksykańska to forma warstwowej sałatki na bazie sałaty lodowej, pomidorów, sera cheddar oraz czerwonej fasoli. Łącznikiem jest świetny sos czosnkowy przygotowany z awokado. Sałatkę podaje się z chipami typu tortilla.
Świetnie nadaje się na imprezę lub jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb. Sałatka meksykańska najlepiej smakuje dobrze schłodzona.
Szukasz pomysłu na sałatki – zobacz moje propozycje.
SKŁADNIKI:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 1 szklanka startego na dużych oczkach sera cheddar
- 1/4 szklanki pokrojonych w plasterki czarnych oliwek
- 1/2 pęczku dymki
SKŁADNIKI NA SOS:
- 2 dojrzałe owoce awokado
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mleka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczko soli
DO PODANIA:
- posiekane pomidory (opcjonalnie)
- opakowanie chipsów tortilla
PRZYGOTOWANIE:
Układaj warstwami najlepiej w szklanym naczyniu (od dna):
- fasola (opłukana i odsączona),
- porwana na mniejsze kawałki sałata lodowa,
- pokrojony w drobną kostkę i odsączony pomidor,
- starty ser,
- pokrojone w plasterki oliwki
- pokrojona dymka
PRZYGOTOWANIE SOSU:
- Wyjmij miąższ awokado i rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj śmietanę, posiekaną paprykę chilli, mleko, roztarty czosnek i chili w proszku. Możesz też rozetrzeć wszystko blenderem.
- Sos wyłóż na górę sałatki, a wierzch posyp posiekanym pomidorem. Przykryj folią i odstaw do schłodzenia na co najmniej 2 godziny (nawet do 24 godzin).
- Na chwilę przed podaniem wyjmij sałatkę z lodówki i składniki delikatnie wymieszaj.
- Podaj schłodzoną z ulubionymi chipsami typu tortilla (dowolny smak).