Wróciłam do przepisu z mojego dzieciństwa. Właśnie tym przepisem na chiński biszkopt z kawą rozpoczęłam swoje samodzielne wypieki. Bardzo, bardzo wiele lat temu wyszperany i wybrany przeze mnie z książki mojej mamy „Pieczenie ciast i ciasteczek” autorstwa Ireny Głowackiej stał się moim ulubionym i wielokrotnie pieczonym ciachem – zawsze idealnie wychodził. Ciasto bardziej przypomina babkę i posypane cukrem pudrem można podać do kawy, ale świetnie też nadaje się na spody do tortu.
W domu rodzinnym piekłam go w wąskim, keksowym prodiżu – wtedy nie mieliśmy dobrego piekarnika, a ten sposób gwarantował sukces. Tym razem piekłam biszkopt chiński w silikonowej okrągłej formie.
SKŁADNIKI:
- 12,5 dkg mąki pszennej12,5 dkg mąki ziemniaczanej
- 15 dkg cukru pudru
- 20 dkg masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki zmielonej kawy
- Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem.
- Masło utrzeć na gładką, lśniącą masę. Dodać żółtka, mąkę oraz kawę i dokładnie utrzeć.
- Ubić białka na sztywną pianę, dodać do utartej wcześniej masy i delikatnie wymieszać.
- Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
11 komentarzy
bardzo fajny! ciekawe, czy by sprawdził się jako baza do tortu.
ciekawy przepis:)
Dlaczego chiński? O czym ja nie wiem? 🙂
Agnieszko – nie wiem dlaczego. Taka nazwa tego ciasta była w książce…
Jak widzę dodatek kawy to już mi się podoba ten przepis 🙂
fajny i ciekawy przepis
dziękuję
łatwy i ciekawy przepis
A można zastąpić mąkę pszenną ziemniaczaną? Czyli w całości ciasto zrobić z ziemniaczanej?
no raczej tego nie widzę…
Mąka ziemniaczana ma całkowicie inne właściwości niż pszenna…
A jednak…spróbowałam 😀 wyszło fantastyczne ciasto, lekkie jak piórko 😀 robiłam z połowy porcji.