WIGILIJNE USZKA Z GRZYBAMI DO BARSZCZU

Uszka z grzybami i barszcz – najlepszy duet. Pierwszy i najważniejszy podczas wigilijnej kolacji. Uwielbiam smak barszczu na kwasie buraczanym i grzybowe nadzienie. Tak bardzo kojarzą mi się ze świętami i czasami dzieciństwa.

W moim rodzinnym domu farsz przygotowywany był wyłącznie z suszonych grzybów z dodatkiem podsmażonej cebulki. Specjalnie na wigilię osobno były suszone prawdziwki, a nadzienie miało niezwykle intensywny smak, który uwielbiałam. Uszka zawsze klejone były z malutkich, wyciętych literatką kółeczek. Były malutkie i takie piękne.

Barszcz wigilijny na kwasie
Barszcz wigilijny na kwasie

Moja pierwsza wigilia poza domem – u moich teściów. To był trudny dzień, który przypominał, że dorosłość to też godzenie się na kompromisy. Święta w obcym jeszcze wtedy dla mnie domu, z dala od najbliższych. Inne przyzwyczajenia oraz obyczaje bardzo uwidaczniały się zwłaszcza podczas tego ważnego dnia. Pamiętam jak brakowało mi obecności rodziny i wspólnych przygotowań.

Kiedy wspólnie przygotowywaliśmy uszka z grzybami, nie mogłam zrozumieć dlaczego muszą być dwa razy większe niż te, do których byłam przyzwyczajona. No i ten farsz… Niby z grzybów – dobrych grzybów z milickich lasów, a jakiś taki niegrzybowy. Tajemnica kryła się w składniku, dodawanym prócz farszu i podsmażonej cebulki – ugotowanym ziemniaku. Nie zmienia on smaku, ale powoduje zmniejszenie intensywności grzybowego aromatu. Kiedy spędzaliśmy kolejne święta w moim domu, okazało się, że mojemu mężowi zdecydowanie mniej smakowały „nasze” uszka.

Po dwudziestu latach małżeństwa, tegoroczna rozmowa z moją mamą na temat przygotowań wigilijnych.
Mama: ” Do farszu na uszka dodaj trochę gotowanego ziemniaka, będzie lepszy.”
Ja: „Mamo, ale to ja przytargałam ten pomysł do domu…”

SKŁADNIKI NA USZKA Z GRZYBAMI

NA FARSZ:

  • 3 szklanki suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  1. Grzyby zalej wodą, zagotuj i pozostaw na kilka godzin (razem z wodą).
  2. Grzyby odsącz (nie wylewaj wody) i drobno posiekaj. Możesz też zmielić je w maszynce.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę, oprósz solą, a następnie podsmaż na oleju.
  4. Do cebuli dodaj grzyby, smaż na wolnym ogniu, podlewając wodą, w której moczyły się grzyby.
  5. Na koniec porządnie dopraw solą oraz pieprzem i wystudź.

w wersji z ziemniakiem – do takiej porcji dodaj jednego (średniej wielkości) ugotowanego ziemniaka

w wersji ekonomicznej (gdy masz za mało suszonych grzybów) – dodaj drobno posiekane, podsmażone pieczarki

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 170 ml gorącej wody
  1. Z mąki i wody wyrób gładkie ciasto, takie jak na pierogi.
  2. Porcję ciasta rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy, wycinaj małe kółeczka i nakładaj farsz. Składaj na pół, dokładnie sklej brzegi, a końcówki połącz, owijając uszko wokół palca.
  3. Uszka gotuj w osolonym wrzątku, wyciągaj łyżką cedzakową chwilę po wypłynięciu.
Uszka z grzybami

Zobacz także...

3 komentarze

  1. Bardzo fajny patent z tym ziemniakiem Mam pytanie czy uszka można zamrażać muszę zrobić je wcześniej i nie wiem czy nie rozpadną się przy gotowaniu Pozdrawiam serdecznie przed świątecznie i życzę WSPANIAŁYCH ŚWIĄT !

Zostaw komentarz