BEZMIĘSNE CURRY Z GRZYBAMI SHITAKE

Bezmięsne curry z batatami i shitake

Jeśli szukacie czegoś lekkiego, to polecam takie bezmięsne curry z batatami i grzybami shitake.

Shitake czyli twardnik japoński lub twardnik jadalny. Ten grzyb charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej coraz częściej spotykany jest w Polsce. Można go kupić w postaci suszonych grzybów, ale też świeżych – można nawet samodzielnie rozpocząć jego hodowlę na specjalnie przygotowanych grzybniach.

Grzyby są świetnym smakowym zamiennikiem dla mięsa – zobacz inne moje przepisy z dodatkiem grzybów.

SKŁADNIKI NA BEZMIĘSNE CURRY:

  • 250 g świeżych grzybów shitake
  • 2 średniej wielkości bataty
  • 2 kapusty pak choi (opcjonalnie można zastąpić świeżym szpinakiem)
  • 400 g (1 puszka) mleka kokosowego
  • 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bataty obierz i pokrój w większą kostkę, plasterki lub paski. Przełóż do garnka, dodaj 2 łyżeczki pasty curry oraz pół łyżeczki soli. Zalej mlekiem kokosowym, a potem na wolnym ogniu gotuj do miękkości batatów. Niektóre kawałki możesz lekko rozgnieść pod koniec gotowania.
  2. Cebulę, czosnek i imbir obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i imbir posiekaj lub zetrzyj na tarce.
  3. Grzyby i kapustę pokrój w paski.
  4. Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj cebulę, czosnek i imbir, oprósz solą i smaż do delikatny złoty kolor. Wrzuć grzyby, smaż kolejne kilka minut. Na koniec dodaj pokrojoną kapustę pak choi. Smaż chwilę, aby lekko zmiękła.
  5. Na patelnię dodaj ugotowane bataty z mlekiem kokosowym. Dopraw do smaku solą i opcjonalnie większą ilością pasty curry i duś jeszcze chwilę.
  6. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Bezmięsne curry z batatami i shitake
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz