PASTA Z BAKŁAŻANA I PIECZONEJ PAPRYKI

Pasta z bakłażana i pieczonej papryki

Uwielbiam to połączenie. Taka pasta bakłażana i papryki jest po prostu idealna w smaku i ma wiele zastosowań. Najczęściej podaję ją z opieczonym chlebem lub domowym humusem. Możecie zaostrzyć smak dodając papryczkę chili lub podkręcić aromat doprawiając ją zmielonym kuminem.

Danie przygotowałam do 33. numeru Magazynu Kocioł, do działu z bohaterem tego numeru, którym była papryka.

SKŁADNIKI :

  • 2-3 czerwone papryki
  • 1 duży bakłażan
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy + do polania
  • sól

PRYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C, a blaszkę lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Papryki i bakłażana umyj, osusz i ułóż na przygotowanej blaszce. Bakłażana ponakłuwaj ze wszystkich stron.
  3. Blaszkę wstaw do piekarnika, piecz ok. 40 minut, w międzyczasie obracając warzywa. Skórka na paprykach powinna miejscami się przypalić. 
  4. Warzywa przełóż do miski i szczelnie przykryj, lekko ostudź. Obierz ze skórek, a także usuń gniazda nasienne w paprykach.
  5. Bakłażana i papryki posiekaj, rozgnieć w dużym moździerzu lub krótko zmiksuj, tak aby warzywa zostały częściowo w kawałkach. Dodaj oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw solą. Przełóż do miski, polej oliwą.
Pasta z bakłażana i pieczonej papryki

Pasta z bakłażana i papryki – moje uwagi:

Dip można podać na grzankach, jest świetnym dodatkiem do ryżu lub makaronu, a także do hummusu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla: sera, ryby czy mięsa.

Pamiętaj aby przed pieczeniem dokładnie ponakłuwaniu bakłażana. W jakim celu się to robi? To warzywo bez nakłuwania podczas pieczenia po prostu wybuchnie, a sprzątanie piekarnika po takiej eksplozji nie należy do przyjemnych czynności.

Po upieczeniu warzywa warto dokładnie przykryć. Może to być zamykany pojemnik, ale miskę można też owinąć folią spożywczą lub aluminiową. Taki zabieg ułatwi ściąganie skórki z papryki i bakłażana.

Zobacz też inne pasty do chleba.

Zobacz także...

Zostaw komentarz