CURRY Z KREWETKAMI I RYBĄ

Curry z krewetkami i rybą

Takie curry z krewetkami to zdecydowanie moje smaki… Ryba, krewetki, mleko kokosowe i te przyprawy… Mogłabym dużo mówić, lecz kto nie próbował – nie zrozumie.

W jednej z sieci sklepów trwa tydzień azjatycki, polecam zaopatrzyć się w pastę curry oraz mleko kokosowe, są też inne przysmaki…

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg krewetek (dużych)
  • 2 płaty odfiletowanej ryby morskiej (mintaj, morszczuk)
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 papryka
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • ryż do podania
  1. Najpierw przygotuj warzywa. Obierz lub umyj. Cebule pokrój w kostkę, selera w cienkie plasterki, paprykę w paski lub kostkę. Imbir i czosnek posiekaj.
  2. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej, wrzuć wszystkie warzywa, oprósz lekko solą i obsmaż je uważając aby zbytnio nie zrumienić.
  3. Do warzyw dodaj pokrojone płaty ryby oraz łyżkę pasty curry (z pastą należy postępować ostrożnie), smaż chwilę mieszając całość. Ryba się rozpadnie, ale ona ma stanowić tylko “tło” dla krewetek.
  4. Dodaj krewetki. Jeśli dodajesz krewetki surowe smaż chwilę aby zmieniły kolor z szarego, jeśli korzystasz z ugotowanych, możesz od razu wlać mleko kokosowe.
  5. Gotuj chwilę razem ewentualnie doprawiając solą i pastą curry.

Danie podaj z ryżem bądź makaronem ryżowym lub sojowym.

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    nie rozumiem tylko jednego….w Tajlandi nie je sie paleczkami

    1. Laura pisze:

      ale ładnie na zdjęciu wygląda… 🙂

Dodaj komentarz