POLICZKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM

Policzki wołowe w sosie grzybowym

Policzki wołowe w sosie to propozycja na pyszny obiad. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich spróbować to koniecznie musicie to nadrobić.

Mało popularne, jednak naprawdę powinny znaleźć swoje miejsce w kuchni. Co raz częściej pojawiają się w sprzedaży i z pewnością u zaprzyjaźnionego rzeźnika je dostaniecie. Nie wymagają zbyt wiele pracy, jedyne co potrzeba aby otrzymać cudownie delikatne mięso to czas. Czasu potrzeba faktycznie sporo – trzeba je dusić w zależności od gatunku od dwóch do trzech godzin. Jednak delikatny smak policzków zrekompensuje Wam czas włożony w przygotowanie dania.

Policzki wołowe w sosie grzybowym można podać z dowolną kaszą lub ziemniakami.

SKŁADNIKI:

  1. Mięso oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu. Oprószyć solą, pieprzem i posypać tymiankiem.
  2. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron. Do mięsa dodać pokrojony w plasterki czosnek, chwilę razem smażyć.
  3. Mięso podlać wodą, zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewać niewielką ilością wody.
  4. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je i dodać rozmieszany w niewielkiej ilości wody sos. Gotować kilka minut, ewentualnie doprawiając solą i pieprzem.
  5. Podawać z kaszą i ulubioną surówką.

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    Co to są "policzki" wołowe?
    Monika

    1. Laura pisze:

      ni mniej, ni więcej tylko policzki… W sklepach raczej nie widziałam. Ja kupuję je co jakiś czas w makro.

  2. Anonimowy pisze:

    Korzystam z przepisu i podpieczone poliki teraz duszą sie na patelni. Grażyna

  3. Mała modyfikacja: zamiast podsmażać na patelni w początkowej fazie, ja wrzucam policzki ( już pocięte na kawałki) na głęboki olej (jak frytki) na około 1-1,5min., a do duszenia dodaję gałązkę świeżego rozmarynu. Mniam

  4. ale sztuczny sos grzybowy? fuj…. same policzki uwielbiam!

    1. Laura pisze:

      wpis był robiony na potrzeby klienta 🙂

Dodaj komentarz