MINI TARTA ZE ŚLIWKAMI NA KRUCHYM CIEŚCIE

Tarta ze śliwkami

Uwielbiam śliwki, zarówno świeże, jak i przetwory z nich. W tym roku przerobiłam 20 kg węgierek na prawdziwe powidła. Takie długo, długo smażone, bez dodatku cukru, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Część jednak wylądowała w takim oto deserku. Mini tarta ze śliwkami to najlepsze co może Was spotkać tej jesieni 🙂

Jeśli nie masz większej ilości foremek, too ciasto możesz też przygotować w jednej dużej formie, na tradycyjnej blaszce.

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

(porcja na 8 mini tart)

  • 3 jaja
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 200 g mocno schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

ORAZ:

  • 1 kg śliwek
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany 18%
  1. Ciasto: masło pokrój na kawałki i następnie posiekaj razem z mąką. Dodaj pozostałe składniki ciasta i szybko, jak najmniej ogrzewając rękoma, zagnieć ciasto. Możesz wykorzystać do tego TM, malakser, lub inny robot siekajaco-mieszający.
  2. Ciasto zawiń w folię i następie wstaw na 10 minut do zamrażalnika.
  3. Podziel ciasto na porcje. Każdą rozwałkuj na wielkość foremki, podsypując stolnicę mielonymi migdałami. Wyklej dno i boki ciastem, oprósz migdałami, ponakłuwaj i na czas przygotowania śliwek wstaw foremki do zamrażalnika lub lodówki.
  4. Śliwki opłucz, osusz i usuń z nich pestki. Ułóż rozcięciem do góry, na przygotowane tarty i posyp cukrem trzcinowym. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piecz 20 minut.
  5. Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę i śmietanę, a także wsyp resztę migdałów i dokładnie wymieszaj. Zalej podpieczone tarty i ponownie wstaw je do piekarnika. Piecz kolejne 30-35 minut, tak aby zalewa się zarumieniła. Po upieczeniu możesz dodatkowo posypać mielonymi migdałami.
Mini tarta ze śliwkami i migdałami

Jeśli tak jak ja lubisz śliwki, to koniecznie wpadaj po inne przepisy z ich wykorzystaniem.

Zobacz także...

Leave a Reply