W moim domu podawało się podroby na różny sposób. Ten jednak wypróbowałam kiedy sama byłam już mamą. Moje dzieci uwielbiają wątróbkę przygotowaną w ten sposób. […]
PIECZONE ŻEBERKA CIELĘCE
Udało mi się zakupić ładny kawałek żeberek cielęcych. Postanowiłam nie kroić ich na porcje, lecz upiec w całości – dzieciom się podobało. Marynata, dwie godziny […]
SURÓWKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW
Szybka surówka z kiszonych ogórków do obiadu. Według mnie jedna z najlepszych jakie znam, była jedną z moich ulubionych surówek w dzieciństwie. Dla obniżenia kaloryczności […]
ZUPA OGÓRKOWA
Ta zupa gości w naszym w domu np. z okazji wyjazdu mojego męża w delegację. On jej nie trawi, a ja uwielbiam. Taka porcja zupy […]
SERNIK Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI BEZ JAJEK
To była premiera tego ciasta. Sernik z orzeszkami ziemnymi – wymyślone i zrobione – uważam, że warto było. Pomysł wykluwał się od kilku dni, kiedy […]
GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z MIĘSEM I RYŻEM
Lubią je chyba wszyscy, no może z wyjątkiem mojego teścia, który uważa, że to profanacja mięsa mielonego – jest największym na świecie fanem kotletów mielonych. […]
CHLEB Z RICOTTĄ NA DROŻDŻACH
Ten pyszny chlebek zagościł pierwszy raz w naszym domu gdy miałam na zbyciu sporą ilość ricotty. Zaczęłam poszukiwania w necie i znalazłam ten rewelacyjny przepis […]
UCIERANE CIASTO Z MAKIEM MRÓWKOWIEC
Mrówkowiec, czyli ucierane ciasto z makiem, to jedno z dwóch wypieków, które nauczyłam się piec jeszcze jako nastolatka. Tanie, szybkie i nieskomplikowane. Ciasto można je […]
CHIPSY Z NALEŚNIKÓW
Dzisiaj wzięliśmy udział w Orszaku Trzech Króli. Było straszliwie zimno, ale atmosfera rewelacyjna. Obiadek w Pizza Hut z naszymi przyjaciółmi, a że gorączka rozebrała mnie […]
SOS ŚMIETANOWO – POROWY
Sos prosty i szybki w wykonaniu. Jest świetnym dodatkiem do delikatnych mięs i ryb, ale sos śmietanowo – porowy możecie wykorzystać też w daniach ze […]
KUKUŁKA LIKIER ALKOHOLOWY
To jest mieszanka alkoholowa, którą dostałam od osoby pochodzącejz miejscowości Jeszkowice pod Wrocławiem. Dostałam przepis, zrobiłam – było przepyszne. Kukułka najlepiej smakuje bardzo mocno schłodzona. […]