KURCZAK W SOSIE POROWO-POMARAŃCZOWYM

KURCZAK W SOSIE POROWO-POMARAŃCZOWYM

Całkiem ciekawy w smaku kurczak w sosie duszony w porach i soku z pomarańczy. Mięso zamarynowałam w oleju annatto – właśnie on nadał piękną pomarańczową barwę potrawie. Jakiś czas temu po zakupach przywędrowało do domu niewielkie pudełeczko z nasionami annatto. Przepiękny kolor, ciekawy kształt, ale co z tym zrobić? Nasiona te służą przede wszystkim jako barwnik.

Okazało się, że niewielkim nakładem pracy można przygotować na przykład rewelacyjny olej, który sam w sobie nadaje piękną barwę potrawom.  Wystarczy rozgrzać szklankę oleju, dodać 2 łyżki nasion annatto i ogrzewać je przez 15 minut, nie doprowadzając oleju do wrzenia. Wystudzić i przecedzić przez sitko.

SKŁADNIKI:

  • 60 dkg udźca kurczaka bez kości
  • 1 duży por
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju annatto (lub zwykłego)
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Czosnek posiekać, pora pokroić na półkrążki, papryczkę drobno posiekać.
  3. Do mięsa dodać warzywa, olej, sól.
  4. Dokładnie wymieszać i odstawić do zamarynowania na dwie godziny.
  5. Kurczaka wyłożyć na dużą patelnię (początkowo kurczak będzie bardziej się dusił) i smażyć do lekkiego zrumienienia. Co jakiś czas trzeba wszystko dokładnie zamieszać.
  6. Do zrumienionego kurczaka wlać sok i dusić na wolnym ogniu do zredukowania soku.
KURCZAK W SOSIE POROWO-POMARAŃCZOWYM

KURCZAK W SOSIE POROWO-POMARAŃCZOWYM

Komentarze:

  1. Sy sia pisze:

    Przepis wędruje do ulubionych, ja nie chcę, ja MUSZĘ go wypróbować! Pozdrawiam i zapraszam do lektury mojego raczkującego bloga 🙂

Dodaj komentarz